Брадавиците - защо изникват и как да ги премахнем

09 декември 2020

Брадавиците несъмнено са сред най-неприятните кожни проблеми. Те се появяват внезапно, но за сметка на това са упорити и премахването им отнема време, а често - и немалко финансови средства. Освен това неприятният им вид е способен да причини рязко влошаване на самочувствието.

Но какво всъщност представляват брадавиците? Най-общо, това е дерматологичен проблем, свързан с доброкачествено разрастване на епителната тъкан.

Неприятните израстъци са причинени от човешки папилома вируси (HPV) - група от ДНК-представени вирусни единици, като могат да засегнат деца, мъже и жени от всички възрасти.

Условно брадавиците се делят на “подвидове”, а най-разпространеният от тях е този на обикновените. Те се срещат в над 70% от случаите, като се проявяват в областта на дланите, ходилата, лицето, шията и пръстите.

Образуванията се развиват основно след проникване в организма на папилома вирус тип 2 или 4, а доста често причина за появата им е отслабен имунитет.

В общия случай обикновените брадавици не създават големи неприятности. Ако обаче повърхността им бъде разранена, това води не само до неприятна болка, а и до риск от развитие на инфекция. По тази причина в никакъв случай не трябва да се опитвате да горите, изрязвате или изстисквате брадавица.

Добрата новина е, че благодарение на напредването на науката, съществуват и сигурни начини за премахване на брадавици без риск от инфекции. Често разпространен метод е криотерапията, чрез която с течен азот израстъкът буквално се замразява и отделя от кожата.

За съжаление тази процедура е болезнена, а рискът да остане белег е относително висок.

Все повече популярност в премахването на брадавици набира и така наречената електрокоагулация, която на практика представлява лазерна терапия с въглероден диоксид.

Този метод е далеч по-ефикасен от криотерапията, но за сметка на това съвсем не е щадящ за бюджета.

Време е да обърнем поглед и към някои от най-често прилаганите алтернативи за решаване с проблема.

Едно от най-популярното средство за премахване на брадавици е салициловата киселина, която може да бъде лесно открита и използвана самостоятелно вкъщи.

Особено положителни са резултатите върху засегнатите участъци, когато салициловата киселина се приложи в комбиниция с аскорбинова киселина, позната още като витамин C.

Базиран на салицилова основа Formu Clear е дерматологично тестван и натурален продукт, подходящ за всички видове кожа, който успешно премахва папиломи и брадавици, за да се радвате на здраве, чиста кожа и добро самочувствие!

Назад към всички новини
Още в блога