3 основни правила за професионално рязане с кухненски нож

24/06/2020
3 основни правила за професионално рязане с кухненски нож

Вероятно често сте си мислили, че рязането е лесно като детска игра и няма нищо особено, което трябва да знаете за него. Това обаче не е съвсем така. Както всичко останало в кулинарията, така и при работата с кухненския нож има някои основни трикове.

Ако ги усвоите правилно не е гаранция, че ще станете топ готвачи, но пък ще ви помогнат да готвите много по-ефективно. Тези малки хитринки ще допринесат и затова да изглеждате като професионалист в очите на приятелите ви, когато ги поканите на вечеря у вас.

За целта, в следващите редове сме ви подготвили малки трикове, които спокойно може да приложите и в домашни условия. Ето и какво е необходимо да знае всеки начинаещ готвач, когато държи нож:

 

Добре наострен нож

Преди да започнете убедете се, че ножът, който ще използвате е добре наострен. Все пак не искате тази дребна, но съществена подробност да провали кулинарните ви планове.

Трябва да знаете, че ножът с тъпо острие е по-опасен и от острия.  Това е така, защото може да се изплъзне от ръката ви докато режете и да се порежете неволно. Затова острието му винаги трябва да е добре наострено и ножът да се съхранява правилно.

За избягване на т.нар. „затъпяване“ е добре да имате и калъф, в който да го прибирате след като е добре подсушен след измиването.

Начин на захващане

Замисляли ли сте дали държите правилно кухненския нож? Вероятно много от начинаещите готвачи го хващат за самата дръжка като пръстите им остават в долната част на ножа, което пречи при самата работа с него.

Друг често срещан похват, който е причина за трудности в рязането е поставянето на пръстите в горната част на ножа и процесът става чрез притискане по време на работата с него. Това е характерен начин за хората с по-малко опит, но той е по-приложим по скоро при рязането или филетирането на плодове, защото в тези случаи движението не позволява той да бъде хванат по друг удобен начин.

Методът, който ви препоръчваме е да хванете кухненския нож с палеца и показалеца за острието във вътрешния му край т.е по средата на цялата дължина на ножа. След като го хванете за острието, пръстите ви просто ще прилегнат към дръжката и движенията ще се случват по много по-естествен и удобен начин.

Скоростта не е от значение

Често пъти гледайки кулинарни предавания, в начинаещите готвачи остава впечатлението, че професионалистите владеят ножа толкова бързо, че дори не разбирате какво се случва и кога. За да се справяте не по-малко успешно обаче, няма нужда да постигате това ниво на умение.

Единственото, което е нужно да направите е просто да се концентрирате върху рязането на еднакви размери. Не се притеснявайте, че в началото може да ви отнеме повече време. Опитайте се да държите върха на ножа на дъската за рязане и с плавни, дори леко люлеещи се движения, режете равномерно.

 

Ако всички тези съвети ви се струват трудни за изпълнение, добрата новина е, че Harry Blackstone идва на помощ като ви спестява усилията.

Работата с него прави рязането леко и движенията ефирни. Освен това е прецизно наточен с лазер като  по този начин създава изключително остро покритие за най-добро рязане без съпротивление на твърди и меки, големи и малки продукти.

След като вече знаете всички основни хитринки е време да извадите зеленчуците от хладилника, да вземете дъската и разбира се да не забравите за любимия си Harry Blackstone AirBlade.

А вие какво бихте добавили към предложените съвети? Пишете ни отдолу в полето за коментари и не пропускайте да споделите статията във вашите социални мрежи ако съветите са ви харесали. Благодарим!

Назад към всички статии