5 златни ползи от артишока за нашето тяло

08/04/2019
5 златни ползи от артишока за нашето тяло

Въпреки че често е наричан зеленчук, артишокът всъщност е вид трън - братовчед на магарешкия бодил. Растението е родом от Средиземноморието, където от векове е използвано както в кулинарията, така и за медицински цели. И това не е случайно - екстрактът от артишок съдържа веществото цинарин, което е известно с антиоксидантното си действие и с благотворния си ефект върху редица неприятни здравословни състояния. А ето и кои са част от ползите му:

Изчиства “лошия” холестерол
Екстрактът от листата на артишок може да има благоприятен ефект върху нивата на LDL холестерола. Това става ясно от резултатите на редица изследвания, които са категорични - редовният прием на хранителна добавка с артишок води до спад както на общия, така и на LD холестерола, познат още като “лош холестерол”. Това се случва по два начина. От една страна артишокът съдържа лутеин - антиоксидант, който пречи на образуването на излишен холестерол. Освен това цинаринът стимулира тялото да обработва холестерола по-ефективно, като по този начин намалява общите му нива в организма.


Нормализира високото кръвно налягане
Изследване с участието на 98 човека с хипертония разкрива, че редовната консумация на артишок под формата на хранителна добавка нормализира диастоличното и систоличното налягане. Това се случва благодарение на високото съдържание на калий в екстракта от листа на артишок. Елементът съдейства за регулиране на кръвното налягане, без да понижава драстично стойностите му.


Подобрява състоянието на черния дроб
Екстрактът от листа на артишок може да предпази черния ви дроб от увреждания и да подпомогне неговата регенерация. Освен това той стимулира производството на жлъчен сок, който пък отвежда вредните токсини от дроба. Изследване, проведено с 90 човека с чернодробна стеатоза, показва значително подобряване на състоянието на всички участници след само два месеца ежедневен прием на 600 мг хранителна добавка с артишок. Отговорници за това са съдържащите се в растението антиоксиданти цинарин и силимарин.

Помага на храносмилането
Артишокът е чудесен източник на фибри, които поддържат храносмилателната система в добро състояние, като произвеждат специална бактерия. Благодарение на съдържанието на инулин, екстрактът от листа на артишок е истински пребиотик. Освен това той е пръв помощник при неприятни състояния, като подуване, гадене и киселини. И тук главният “виновник” се нарича цинарин. Освен че стимулира производството на жлъчен сок, антиоксидантът буквално забързва работата на храносмилателната система.

Намалява нивата на кръвната захар
Изследване с участието на 39 човека с наднормено тегло разкрива, че ежедневният прием на хранителна добавка с екстракт от артишок в продължение на два месеца може да понижи нивата на кръвната захар. Това се случва благодарение на свойството на растението да забавя действието на алфа-глюкозидазата - ензимът, който разгражда нишестето до глюкоза, като по този начин косвено покачва и нивата на кръвната захар.


Оказва се, че артишокът може да повлияе много благоприятно здравословните проблеми, които водят след себе си и наднормено тегло. За да извлечете максимума от ползите на растението обаче е необходимо да го приемате под формата на хранитена добавка, която съдържа в най-висока концентрация полезните му вещества. Подберете внимателно продукта и се доверете на изпитана във времето марка с наложени традиции, като например Alcachofa De Laon - сега и под формата на чай за още по-лесен прием както у дома, така и в офиса.

Назад към всички статии