Чистене на уши: Защо и как?

25/02/2019
Чистене на уши: Защо и как?

Чистенето на ушите определено не е сред най-приятните занимания. Въпреки това старателното му практикуване е абсолютно задължително, ако искате да се радвате на добър слух. Но нека първо се запознаем отблизо с главния виновник за необходимостта от добра ушна хигиена:

Ушната кал, наричана на медицински език “церумен”, е продукт на жлези, които се намират в основата на ушния канал, и основната ѝ функция е именно да предпазва ухото от външни тела, замърсявания, инфекции и дори гъбички.

Ако обаче ушната кал не се почиства редовно, нейното количество се увеличава драстично, вследствие на което се засилва рискът от временна загуба на слух.

Как обаче да почистваме ушите си правилно? Отговорът определено не се крие в така наречените клечки за уши, които на практика изобщо не трябва да доближават ушите ви. Причината се крие в това, че клечките проникват дълбоко в ушния канал, като така могат да увредят деликатните тъкани.

Най-големият риск от ползването на клечки за уши обаче е свързан с това, че те буквално избутват калта навътре в ушния канал. По този начин се образува “тапа”, която носи със себе си болка, заглъхване, риск от инфекции и дори временна загуба на слуха.

Специалистите в сферата на ушното здраве съветват също така да не експериментирате с недоказани от медицинска гледна точка методи за почистване на уши, като например така популярните напоследък “свещи”, както и горещо олио и кислородна вода. Забравете и за всякакви остри предмети, които могат да наранят не само ушния канал, а и тъпанчето.

А ето и какво съветват специалистите относно правилното почистване на ушите. То трябва да се случва веднъж седмично, след баня, когато ушната кал е размекната под влияние на топлината. Необходимо е да използвате пръста си, който предварително сте увили в мека кърпа. Това е оптималната дълбочина, до която трябва да прониква почистващото ушите средство, за да се избегне всякакъв риск от инфекции и натрупвания.

Този тип механично почистване обаче невинаги успява да се справи с цялото излишно количество ушна кал. Добрата новина е, че вече съществуват и специални помощници, с които да почистите всичко, без да се притеснявате за здравето на слуха си. Такъв продукт е Ear Wizard - уред за почистване на уши с мек силиконов накрайник във формата на спирала, който почиства всичко само с едно завъртане. Той е проектиран така, че да достигне на точното разстояние в ухото, за да извлече безопасно мръсотията, без да причинява нараняване. Комплектът пък включва цели 16 накрайника, което прави уреда подходящ за ползване от цялото семейство - за винаги чисти уши и брилянтен слух!

Назад към всички статии