Как да изградите добър имунитет

22/10/2021
Как да изградите добър имунитет

Есента с нейните златни цветове и мирис на канела е прекрасна, но с нея на дневен ред идва и въпросът „Как да подсиля имунната си система?“ и „Какво да пия за подсилване на имунитета?“. Това са въпроси, които силно вълнуват повечето от нас и ни карат да вземем превантивни мерки, за да предпазим себе си и своите близки.

Дори и да не страдате от чести настинки, понякога се случва някой вирус или микроб да се промъкне в организма ви и да се разболеете. Означава ли обаче това, че съпротивителните сили на организма ви бедстват и се нуждаят от подкрепа? Ами ако се храните по-добре? Да пиете ли различни имуностимулатори, билки и сиропи за имунната система?

В тази статия ще се опитаме да отговорим на всички тези въпроси…

Как да подсилите имунната си система?

Темата за имунитета е многопластова и както се оказва не особено лесна задача по различни причини. На първо място, имунната система е именно система, а не едно конкретно нещо в човешкото тяло, което може да бъде лекувано с едно конкретно нещо и да му се въздейства по един и същ начин. За да функционира добре, имунитетът се нуждае от баланс, както всички ние се нуждаем от хармония в живота си.

Някои билки като ехинацеята, черния бъз и пеларгониума, за които е установено, че намаляват честотата или продължителността на боледуване от респираторни инфекции и помагат на приемащите ги да преболедуват по-леко. Те са се наложили като едни от малкото билкови продукти за имунната система, чиито ефект е валидиран от научния метод и не се позовават единствено на бабини деветини. Именно, затова Vitaphytol като натурална добавка за силен имунитет комбинира мощното действие на всички тези и много други полезни съставки като прополис и витамин C и стимулира нормалната функция на имунната система, като същевременно предпазва организма от бактерии, вируси и гъбични инфекции.

Минерали и витамини за имунната система

Факт е, че за да функционира правилно, имунитетът се нуждае от широк спектър от хранителни вещества и енергия. Отдавна в науката е доказано, че хората, живеещи в лишения са по-податливи на инфекциозни болести. Напоследък започнаха да се открояват определени минерали и витамини с особено важна роля за поддържането на имунитета и неговата нормална функция. Такива са цинкът и витамини С и D, чиито дефицит може да увеличи риска от респираторни инфекции и затова допълнителният им прием се препоръчва от много специалисти като превантивна мярка срещу сезонните вируси.

*Важно: Не започвайте прием на хранителни добавки или лекарствени продукти без предварителна консултация с лекар и изследване на необходимостта им за вашия организъм.

Настива ли се на студено?

„Облечи се, да не настинеш!“ е препоръка, която всеки от нас е получавал от баба си, майка си или партньора си. Но прави ли са те? Най-вероятно не. Науката показва, че излагането на умерено ниски температури не ни прави по-податливи на вирусни инфекции. Да, есента и особено зимата са известни като „грипен сезон“. Но за това си има логично обяснение – през зимата хората прекарват повече време на закрито и в по-близък контакт помежду си, което значително улеснява разпространението на вируси. Помещенията се проветряват значително по-рядко и въздухът е по-застоял, с потенциално по-висока концентрация на патогени. Разбира се, това не означава, че не трябва да се обличате добре, когато навън е студено. Ниските температури вървят ръка за ръка с повишен риск от измръзване и хипотермия, които не са за подценяване.

Назад към всички статии