Невероятните ефекти от приема на телешки колаген

15/07/2019
Невероятните ефекти от приема на телешки колаген

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло и като такъв играе жизненоважна роля за нашето здраве. За съжаление нивата на колаген намаляват с всеки изминал ден, вследствие на редица фактори - напредване на възрастта, хормонални промени, консумация на алкохол и преработени храни, прекомерно излагане на слънце и, разбира се, стрес. Затова е важно тези нива да се допълнят чрез прием на добавки, като особено подходящ за човешкото тяло е телешкият колаген. 

Телешкият колаген е естествено срещащ се протеин в хрущяла, костите и кожата на животните. Той е много подобен на този в човешкото тяло и приемът му може да осигури на организма здравословни дози колаген тип I и III - основните компоненти на кожата, косата, ноктите, мускулите, сухожилията, костите, венците, зъбите, очите и кръвоносните съдове. На практика колаген тип I и III съставляват повече от 90% от колагена в телата ни!

Телешкият колаген също така е богат на аминокиселината глицин, която е необходима за изграждане на здрави ДНК и РНК вериги - основните генетични градивни елементи за правилно функциониращи клетки. Глицинът е също една от трите аминокиселини, които образуват креатин, който от своя страна стимулира изграждането на здрави мускули и подпомага високото ниво на енергия по време на тренировка.

Не на последно място, телешкият колаген стимулира производството на аминокиселината пролин, която на свой ред играе важна роля в способността на организма да произвежда свой собствен колаген.

А ето и кои са част от ефектите, на които ще се радвате, ако започнете да приемате качествен натурален телешки колаген на прах:Здрави кости и стави

Има все повече научни доказателства, че приемът на хидролизиран телешки колаген е необходим при различни артритни заболявания. Тъй като хрущялът сам по себе си е съставен от колаген, включването на тази хранителна добавка може да помогне за подсилване на ставите. 

Щастлив стомах

Колагенът съдържа жизненоважни аминокиселини, за които е доказано, че са полезни за цялата стомашно-чревна система. Проучвания показват, че една от тези аминокиселини, глицин, всъщност подобрява храносмилането чрез увеличаване на стомашната киселина - основната храносмилателна течност, която се произвежда в стомаха. По този начин организмът усвоява по-добре храната и може да се предотвратят състояния, като например киселини и рефлукс. Също така телешкият колаген може да помогне при възпалителни заболявания на червата.

Здрави мускули

Приемът на телешки колаген преди и след тренировка може да помогне на тялото да се възстанови по-бързо и качествено от физическото натоварване. Освен че играе ключова роля в изграждането на здрави мускули, хранителната добавка действа и в посока възстановяване на тъканите. Проучвания показват, че лиофилизираният телешки колаген успешно може да бъде включен в лечението на постоперативни рани.

Сладък сън

Изследвания доказват, че приемът на съдържащия се в телешкия колаген глицин повишава извънклетъчното освобождаване на серотонин в префронталния кортекс. А това означава, че аминокиселината има свойството да насърчава по-дълбок и възстановителен сън.

Красива кожа

Когато се приема вътрешно, колагенът може наистина да подобри цялостното здраве на кожата. Той подпомага образуването на еластин и други съединения, които са отговорни за поддържането на младостта, текстурата и външния вид на кожата. Телешкият колаген също така спомага за намаляване на видимите признаци на стареене и подпухналостта.

Назад към всички статии