3 стъпки към по-ясно зрение

21/08/2019
3 стъпки към по-ясно зрение

Редовните очни прегледи са само един от многото начини да подобрите зрението си и да предотвратите появата на заболявания, които могат да навредят на зрението ви. Днес обаче ще излезем от офталмологичния кабинет, за да ви разкрием как пълноценно да допълните грижата за здравето на очите си.

Заредете се
Витамините А, С и Е, както и минералът цинк, съдържат антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване развитието на макулна дегенерация - състояние, при което частта на окото, която контролира централното зрение, се влошава. Сред източниците на тези важни хранителни вещества се открояват всички цветни зеленчуци и плодове, като например моркови, червени чушки, броколи, спанак, сладки картофи, ягоди и цитруси.

Не пропускайте и редовната консумация на богати на омега-3 мастни киселини храни, като сьомга и ленено семе, които също се препоръчват за по-добро очно здраве.

Може би най-популярните вещества, които действат в посока подобряване на зрението, са лутеинът и зеаксантинът. Те са вид картеноиди, които спомагат за защитата на макулата, като подобряват плътността на пигмента в тази част на окото и абсорбират агресивната синя светлина. Може да бъдат набавени чрез консумация на листни зеленчуци, броколи, тиквички и яйца.

Подсилете се
Може и да не ви се вярва, но редовните упражнения и поддържането на здравословно тегло могат да помогнат не само на талията, а и на зрението ви. Диабет тип 2, който се среща по-често при хора с наднормено тегло, може да причини увреждане на малките кръвоносни съдове в очите - състояние, известно като диабетна ретинопатия. Поддържането на добра форма от своя страна може значително да намали шансовете за развитие на това заболяване.

Защитете се
Слънчевите очила са не само стилен аксесоар. Носенето им е една от най-важните стъпки, които можете да предприемете по пътя към по-добро зрение. Слънчевите очила помагат да защитите очите си от състояния, които произтичат от увреждане на очите. Те включват катаракта, макулна дегенерация и птеригиум - растеж на тъкан над бялата част на окото, която пък може да доведе до астигматизъм и замъглено зрение. Носенето на шапка с широка периферия също може да помогне да защитите очите си от увреждане.

Не по-малко важно е да защитите очите си по време на работния ден, както и докато четете книга, гледате телевизия или се занимавате с любимото си хоби. Това включва носенето на диоптрични очила, отговарящи на текущото ви очно здраве. VizMaxx Self Adjusting Glasses е иновативна технология за коригиране на зрението, която позволява индивидуално настройване на диоптъра на всяко око поотделно, както и настройване за близко или далечно виждане. Освен това очилата се отличават със стилна рамка и унисекс дизайн, който пасва на всяко лице.

Назад към всички статии