6 начина да охладите дома си без климатик

16/08/2021
6 начина да охладите дома си без климатик

Лятото е в разгара си и както личи по всичко – спасение от жегата няма. Термометъра показва много над 25° C и дори през нощта ситуацията не е много по-различна. Дните са приятни и слънчеви, но ако не се налага да излизате, защото жегата ви изморява допълнително, а вечер не можете да спите и прекарвате безсънни нощи в борба с горещината.

Ако в дома ви не разполагате с климатик, то тогава вижте нашите малки хитрини за ефективно охлаждане:

1. Хидратация

Неслучайно това е първият ни съвет. Водата, независимо дали е под формата на лед, или охладена и свежа чаша вода винаги е добро решение с доказано действие. Затова, през лятото пийте вода по-често от обикновено. Колкото по-добре сте хидратирани, толкова по-малко ще усещате негативното влияние на жегата върху тялото ви. Опитайте се да пиете поне по 300 милилитра/час. Ако не сте от любителите на тази напитка или просто забравяте да пиете по-често, добавете към нея малко вкус като резенче лимон, мента, портокал, нарязана краставица или друго по ваш вкус.

 2. Охлаждаща възглавница

Ето това е истинска наслада за сетивата и гарантирано добър сън през нощта. Вече се срещат много охлаждащи завивки и възглавници, които можете на мерите без проблем почти навсякъде. Възглавниците от този тип обикновено съдържат пълнеж от специална мемори пяна, която се адаптира към позицията на тялото и спомага за неговата правилна стойка като едновременно с това се получава приятно охлаждане , което подпомага спокойния сън.

 3. Уреди за охлаждане на въздуха

Ако нямате климатик около вас, то тогава охлаждането несъмнено се превръща в истинско предизвикателство. Все пак обаче не е невъзможна задача, с която да не се справите. За да засилите ефекта от вентилатора, поставете купичка пълна с лед пред него, малко под нивото на перката. По този начин докато ледът се топи в горещата стая, въздушната струя ще раздухва студените изпарения и ще охлади и овлажни въздуха в стаята и вас.

Ако пък търсите компактно решение, което лесно и бързо да вземете с вас на път или в другата стая, Livington Arctic Air е мобилен мини охладител с овлажняващ ефект. Той охлажда, пречиства, филтрира и овлажнява въздуха около вас. Просто добавете вода в охладителя и той веднага ще освежи и пречисти въздуха около вас.

За още по-голямо удобство, вече има и достойни заместители на климатиците под формата на охлаждащи системи за дома. Livington InstaChill е мощна система за охлаждане, която освежава и изстудява въздуха без никакви химикали.

 4. Дрехи от естествени материи

През лятото съвсем естествено никой не иска дрехите по него да му стягат, описват и да внасят допълнителна топлина по тялото. Затова, подходящи през този сезон са широките, свободни, нетъкани естествени (памук, коприна, лен) материи дрехи, а не полиестер или други изкуствени влакна.

 5. Тренировки в правилното време

Допълнителната топлина, която тренировките внасят в тялото често води до нежелани реакции. Комбинацията от прекомерно изпотяване с рязко охлаждане след това често пъти може да бъде последвана от настинки. За да избегнете такива ситуации и в същото време да запазите тренировъчния си режим, можете просто да промените времето, в което спортувате. Избирайте по-ранните или късни часове на деня. Движете се по възможност предимно на сянка или изберете най-прохладното време за раздвижване в домашни условия.

Идеалният помощник за комплексна тренировка у дома е фитнес уредът Ab Sculptor. Тренировката с него е 3в1, а упражненията подпомагат подравняването на гръбначния стълб. Ластиците му за съпротивление осигуряват тренировка с тройно действие и така работите върху корема, гърба и ръцете.

 6. По-малко готвене с електроуреди

Няма да е лъжа ако си признаем, че през лятото едва ли има много ентусиасти, които обичат да прекарват продължително време около печката и котлона, които нажежават градусите на максимум. Готвенето през горещите месеци е истинско предизвикателство и не е за всеки, особено ако вкъщи нямате уреди за охлаждане.

Алтернативата, която бихме ви предложили за случайте, в които искате да приготвите домашна храна по здравословен начин и без мазнина е бездимният грил Starlyf Smoke Free Grill. Дори да не разполагате с голям двор или градина, винаги можете да го използвате на терасата или дори вкъщи, защото не отделя неприятна миризма на пържено и дим. Заедно с него, чудесен помощник в кухнята е и Oil Free Fryer. С него мазнината остава в миналото, а храната става лесно, бързо и неустоимо вкусно.

 

СЪВЕТ: Избягвайте пиковите часове на слънцегреенето. Правете всичко възможно между 10:30 – 16:30 да сте скрити от слънцето. Така ще избегнете слънчеви изгаряния и топлинни удари. Може да нямате най-добия тен, но ще сте живи и в кондиция.

Назад към всички статии