Тайните на шиацу масажа в домашни условия

12/11/2021
Тайните на шиацу масажа в домашни условия

Тайните на шиацу масажа в домашни условия

Шиацу масажът е сред най-популярните и сравнително млади като техника. Той се изразява в една многопластова и постоянно усъвършенстваща се терапия, която влияе благоприятно върху редица заболявания. Въпреки това за него се знае твърде малко, затова с тази статия ще хвърлим повече светлина по темата и най-често задаваните въпроси.

Какво е шиацу масаж?

Шиацу е специфична форма на лечебно докосване, която ни предлага начин да поддържаме организма си по всяко време на нашия живот. Това е цялостна здравословна система, която работи със собствените ресурси на нашето тялото. Това е силата и слабостта му.

Основната цел на прилагането на шиацу масаж е чрез въздействие върху меридианите да се повлияе върху конкретна болка. За целта се оказва натиск с палци, длани или лакти на конкретни части от тялото, които са свързани с енергийните меридиани.

Кога е необходим?

Ежедневното натрупване на умора и напрежение е достатъчен повод да подарите на тялото си лечебна отпускаща терапия, за да може да се тонизирате и след нея да се чувствате отпуснати и презаредени.

Ако тялото наистина е болно и не балансирано, понякога са необходими повече интервенционални мерки, като тези, предлагани от конвенционалната медицина. Въпреки всичко, което се случва, нашето тяло винаги може да бъде подтикнато да се лекува по някакъв начин. Шиацу не се препоръчва при спешни медицински процедури.

В случаите обаче, когато изпитвате осезаеми здравословни неразположения значи тялото ви дава ясен сигнал, че нещо не е наред и е време да потърсите помощ в лицето на специалист. Разбира се, когато става дума за сериозно заболяване, винаги трябва да се консултирате с лекуващия си лекар, преди да предприемете нещо. Най-честите здравословни оплаквания, на които шиацу масажът повлиява благоприятно са:

  • болки в мускулите и ставите

  • неврологични заболявания

  • хронично главоболие

  • неспокоен сън

  • проблеми с храносмилателната система

  • депресия

  • умора

  • стрес

  • болезнена менструация.

За всяко състояние се прилагат различни масажни техники, с които се въздейства върху конкретни участъци, свързани с източника на съответното неразположение. Здравето зависи от цялостното състояние на организма.

Какви са ползите от него?

Масажните техники се отразяват особено благоприятно при напрежение в мускулите и различни схващания. Благоприятстват нервната система, спомагат за добрия сън и пълноценна почивка. Намаляват стреса и умората. Имат добро влияние върху сърдечно-съдовата система и кръвообращението.

Други системи, върху които повлияват положително, са костната и храносмилателната. Подобрява функциите на имунната система, стимулирайки вътрешната енергия.

Какви уреди и помощни средства се използват?

На пазара вече свободно се откриват различни масажиращи уреди, с които и в домашни условия можете да си подарите релакс.

Различните масажори предлагат множество функции. Повечето от тях дори са специализирани за конкретна част от тялото - врат, рамене, гръб, но има и комбинирани.

Тези уреди са добър начин да се отпуснете и у дома, в случай че нямате време или възможност да посетите масажист. Особено добре се отразяват за облекчаване на напрежение, болка и схващания в мускулите, породени от естеството на работа, неправилна стойка, различни травми и други.

Jocca Shiatsu Massage Seat - масажна шиацу седалка

Седалката ви позволява да се насладите на шиацу масаж в комфорта на вашия дом и включва функция за загряване за успокояваща топлина, както и:

  • Вградени 2 инфрачервени ролки в областта на гърба, които симулират релаксиращ шиацу масаж

  • 3 нива на интензивност на вибрациите

  • Облекчава схващания и неразположения в областта на врата и раменете

  • Функция за нагряване на седалката.

Назад към всички статии